3.6.13

Less is more: 5 piece french wardrobe


De laatste tijd probeer ik meer balans te krijgen in mijn leven. Op de meeste gebieden gaat dit nu heel goed, maar shoppen blijft toch één van mijn favoriete bezigheden. Ik hou heel erg van goede kwaliteitskleding, maar toch beland ik vaak alsnog in de H&M.. Ik kan daar heel eerlijk over zijn: als student heb ik het budget niet om ieder maand honderden euro's uit te geven aan kleding, hoe graag ik dat ook wil. Daarentegen vind ik het ook enorm zonde als ik weer eens mijn kast uitmest en ik de helft weer kan weggooien omdat het niet meer mooi is, of omdat ik het niet meer leuk vind.
Daarom wil ik mij vanaf nu gaan houden aan de 5 piece french wardrobe. De meeste van jullie kennen dit waarschijnlijk al, maar ik zal het voor de zekerheid toch nog even uitleggen.

Wat is Five piece french wardrobe?

Het is kort gezegd de regel van iedere minimalistische Française. Françaises staan er bekend om dat ze over het algemeen erg chic en stylish eruit zien. De filosofie hierachter is dat zij maar een paar kledingstukken per seizoen kopen van iets hoger budget. Ze geven gemiddeld meer uit aan een kledingstuk maar kopen daarentegen minder kledingstukken per jaar. Hierdoor is het mogelijk om een mooie garderobe op te bouwen bestaande uit kleding die je jaar op jaar kunt dragen. 

Je mag per seizoen maar vijf modieuze kledingstukken kopen, ofwel stukken die non-basic zijn. In mijn oren klinkt dat als heel weinig, maar dit betekent wel dat je net iets meer kunt investeren in je garderobe. Dus in plaats van die drie o zo leuke vestjes van de H&M koop je een leuke jas van de COS of Zara. Je geeft dus niet per definitie minder uit, maar doordat er een limiet op het aantal kledingstukken zit denk je wel drie keer na voordat je iets koopt en voorkom je miskopen!

Hoe werkt Five piece french wardrobe?

Stap 1:

De bedoeling is dat je over een goede basic garderobe beschikt. Wat een basic is verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar over het algemeen gaat het over de volgende kledingstukken:

Bovenkleding:
Zwart, grijs en wit shirt
Zwart, grijs en wit tanktop
Wit of creme blouse
Zwarte jurk
Zwarte blazer
Zwarte vest of trui

Onderkleding:
Zwarte broek
Één paar goede jeans
Zwarte rok

Jassen:
Leren jas
Trenchcoat
Winterjas

Een zwart pak

Schoenen:
Zwarte pumps
Enkellaarsjes
Ballerina's/sneakers

Accessoires:
Goud- of zilverkleurig horloge
Zwarte leren tas

Stap 2:

Daarnaast hanteer je de volgende regels:

1. Materiaal en kwaliteit zijn belangrijker dan de kwantiteit
2. Basics tellen niet mee
3. Accessoires tellen ook niet mee, behalve als ze duurder zijn dan normaal
4. Sokken en ondergoed tellen niet mee, de rest wel
5. Schoenen tellen (helaas) wel mee

Stap 3:

Ruim je kast uit! Als je echt wilt beginnen met het creëren van een mooie garderobe moet je je kast opschonen. Gooi alles weg wat je niet meer gebruikt en hou alleen je kleding over die je regelmatig draagt. Zo krijg je overzicht over wat je wel en niet hebt en wat je eventueel nog moet aanschaffen. 
Een goed voorbeeld hiervan vind je op de (oude) blog van Dead Fleurette. Zij is overigens sowieso een goed voorbeeld van hoe het zou moeten zijn!

Wat denk je van deze methode. Zou het werken of juist niet? Ik ga me er in ieder geval aan wagen!

Ps. stiekem heb ik vandaag al een aantal basics ingeslagen van de Weekday. Maar hierover binnenkort meer.

1 opmerking: